Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Rekreasyon Bölümü

Amaç ve Hedefler

Rekreasyon Bölümü Amaçları

Rekreatif etkinlikler, İnsanların, yaşam kalitesinin yükselmesi açısından fizyolojik gereksinimlerin (çalışmak, uyumak ve beslenme) karşılanması son derece önemlidir. Bu unsurlardan arda kalan zaman “serbest zaman” olarak kabul edilir. Serbest zamanın psikolojik, fiziksel, sosyal ve bilişsel kazanımlar elde etmek amacıyla faydalı etkinliklerle değerlendirilmesi rekreasyon olarak adlandırılır. 18. Yüzyıldan günümüze gelinceye kadar önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişimlerin sonucunda kent nüfusu, fakirlik, suç oranı, çalışma saatlerinin artması, serbest zamanın aleyhine olmuştur. İnsanların doğayla baş başa yaşadığı, çocukların geniş alanlarda oynayabildiği, ailelerin yürüyüş yaptığı sakin yerlerden, oyun için çok az yer ve serbest zamanın kaldığı ortamlara gelinmiştir. Bunun üzerine reformistler fiziksel egzersiz ve oyun için yeni fırsatlar aramışlardır. Kötüleşen sosyal şartlara bir tepki olarak, organize rekreasyon hareketi başlamıştır. 20. yy’da, oyunla öğrenim, sosyal refah ve eğlenmek için serbest zamanın gerekliliği ön plana çıkmıştır. Bu gelişmelerle birlikte rekreasyon eğitim alanında da yerini almış, kültür, sanat, fiziksel egzersiz ve spor etkinliklerini de içine alarak bir sosyal bilim ve hizmet alanı olarak kabul görmeye başlamıştır. Rekreasyon bölümü eğitim-öğretim programının genel amacı; hareketliliğe uyum sağlayabilecek bedensel yeterlilikte, iletişim becerileri güçlü, çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip eden özelliklere sahip “rekreasyon uzmanları” yetiştirmektir.

Programın Eğitim Amaçları

REA.1. Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, evrensel değerlere sahip ve toplumsal faydayı gözeten rekreasyon uzmanları yetiştirmek.

REA.2. Takım ve bireysel rekreasyon aktivitelerinde uzmanlaşmış eğitmenler ve liderler yetiştirmek.

REA.3. Bilimsel ve etik kurallara önem veren, toplum sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun hareket eden rekreasyon uzmanları yetiştirmek.

REA.4. Rekreasyon alanında multidisipliner çalışabilen ve farklı bilim dallarıyla iş birliği yaparak etkin çözümler üretebilen uzmanlar yetiştirmek.

REA.5. Rekreasyon alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, sonuçlarını yorumlayıp uygulamaya aktarabilen profesyoneller yetiştirmek.

REA.6. Her yaş ve özellikteki bireylere yönelik rekreatif programlar tasarlayabilen ve uygulayabilen uzmanlar yetiştirmek.

REA.7. Rekreasyonda performans ölçümleri, yetenek belirleme ve yönlendirme yapabilen uzmanlar yetiştirmek.

REA.8. Araştırmacı kimliği ile üniversite ve araştırma birimleriyle iş birliği yapabilen, bilimsel çalışmalara katkı sağlayan uzmanlar yetiştirmek.

REA.9. Mesleki gelişim amaçlı teknolojiyi ve teknolojik yöntemleri etkin şekilde kullanabilen rekreasyon liderleri yetiştirmek.

REA.10. Rekreasyon alanında yönetici ve lider olabilen bireyler yetiştirmek.

REA.11. Rekreasyon faaliyetlerinde sağlık, güvenlik ve risk yönetimi konularında bilgili uzmanlar yetiştirmek.

REA.12. Yenilikçi, iş birliğine açık ve sürdürülebilir rekreasyon programları geliştirebilen eğitmenler ve yöneticiler yetiştirmek.

Bu bölümden mezun olan öğrenciler Rekreasyon Uzmanı olarak hem özel hem de kamusal alanlarda istihdam edilmektedir.Rekreasyon programı mezunları Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Gençlik spor Genel Müdürlüğü, yerel yönetimler, turizm endüstrisi veya yasal şartları sağladıktan sonra girişimci olarak kendi işyerlerini açıp çalışabilmektedirler.

Rekreasyon Bölümü Hedefleri

  1. Evrensel düzeyde ve kalitedeki seçkin üniversitelerin benzer eğitim veren programlarıyla uyumlu olmak.
  2. Sahip olduğu laboratuvar, saha ve tesis olanaklarından yaralanarak lisans düzeyinde güçlü bir teorik ve uygulama alt yapısı sağlamak,
  3. Lisansüstü eğitim programlarıyla mezunlara araştırma yapma ve kendilerini geliştirme olanağı sağlamak,
  4. Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerde spor alanında ortaya çıkan eğilimleri yakından izleyen, eleştiren, ülkemize uyarlayan dinamik bir yapıya sahip olmak,
  5.  Mezunlarına geniş bir vizyon kazandıracak eğitim kalitesini yakalamak,
  6.  Ülkemiz koşullarında yeni kariyer olanakları ve iş bulma kolaylığı sağlamak,
  7. Bilimsel araştırmalardan elde edilen bilgileri sportif performansı geliştirmek ve yönetebilmek amacıyla sporcular ve toplumun tüm katmanlarına elde ettiği bilgileri aktarabilmek.
  8. Bilimsel araştırma ve topluma hizmet çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası çalışmalar yapacak mezun vermektir.